Dag 15 – Buitengewoon (Tsarskoye Selo, RUS)

Voor de verandering was het weer fris en een beetje winderig. Maar dat was alleen maar fijn als je een flinke wandeling wil maken bij het Tsarendorp. Nog een kleine toelichting: het Tsarendorp (Tsarskoye Selo op z’n Russisch) omvat de vroegere buitenverblijven van de tsaren. Het ligt dan ook even buiten Sint-Petersburg (24 kilometer om precies te zijn) en is goed te bereiken met de auto en als je geluk hebt met de marshrutka. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de frontlijn tussen Tsarskoye Selo en het toenmalige Leningrad dat door de Duitsers omsingeld en uitgehongerd werd. De frontlijn lag dichter bij Tsarskoye Selo dan bij Sint-Petersburg, dus heeft het zeer te lijden gehad onder het geweld en plunderingen. Tot op de dag van vandaag is men bezig met restaureren. Wie denkt dat de Russen hun tijd nemen en er erg lang over doen: bedenk even dat dit paleizen zijn (dus duur om op te knappen, alles marmer zeg maar) en dat dit Russische paleizen zijn (dus enorm veel en groot om op te knappen, de ramen van de eerste verdieping beginnen op een meter of tweeënhalf).

Dat gezegd hebbende, hier gingen we dus naartoe. En met ons hele Chinese volkstammen. We vermoeden inmiddels dat Moskou en Sint-Petersburg genoemd zijn in de Chinese variant van de Lonely Planet. Om eventueel het Catharinapaleis te bezoeken (het Alexanderpaleis wordt dus nog gerestaureerd), moet je een kaartje voor de tuin kopen en dan in de tuin moet je een kaartje voor het paleis kopen. En zo creëren de Russen hun geliefde rijen. Twee keer. De rij voor het paleis was echter zelfs voor de meest bekwame rijenstaander te ontmoedigd, dus besloten we het bij de tuinen te houden. En dat was maar goed ook, want ook de tuinen zijn Russisch qua afmetingen. Met een koele bries waai(er)den we het terrein over. Het voordeel van dit Russische weer is wel dat de tuinen er groen en fris bijliggen. Maar ook dat de Oezbeekse vrouwtjes er een dagtaak aan hebben om de bloemen en struikjes tot op de millimeter nauwkeurig bij te knippen. Onder toeziend oog van een Russische bewakersmannetje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.