Dag 18 – Van de kaart (Riga, LV)

Voor de verandering regende het vandaag. Tot een uur of acht ‘s avonds. Gelukkig hadden we paraplu’s en zijn we niet van suiker. Dus gewapend met paraplu’s en niet-waterdichte schoenen gingen we de oude stad van Riga in. De eerste en allernoodzakelijkste stop was een winkel waar kaarten worden verkocht. Niet zo maar kaarten, maar wegenkaarten van het Republiek van Buryatya of Dagestan bijvoorbeeld. Of militaire Sovjetkaarten van Berghem. Dat werk zeg maar. Daar moesten we natuurlijk langs. Bijkomend voordeel was dat het in die winkel waarschijnlijk droog was. Nog lang niet uitgekeken moesten we verder, de regen weer in. Volgende stop was het museum van de geschiedenis van Riga en navigatie. Ook in die combinatie. Gezien het bovenstaande kunt u misschien wel raden waar we het meest naar uitkeken. Juist, maar de Letten vinden hun geschiedenis belangrijker. Dus was er anderhalve verdieping gewijd aan geschiedenis, twee zalen aan modelschepen en een zaal en een hal aan lokale beroemde mensen en een Letse Simon van Gijn. Saillant detail: de geschiedenis van Riga stopt in 1940 volgens dit museum… In elke zaal zat een vrouwtje wat mij tot het volgende brengt. Officieel zijn we dus in Europa en dat is te merken. Maar toch zijn er kleine subtiele dingen waaraan je merkt dat dit toch ook een beetje Oost-Europa is. Bijvoorbeeld zo’n vrouwtje in elke museumzaal en de rondleidingen die op zo’n dodelijk saaie manier gegeven worden dat je je afvraagt of de gids nog zin heeft in het leven. Of dat je je bijvoorbeeld door 12 bladzijdes drank heen moet worstelen voor drie regels non-alcoholische dranken op de menukaart. Of regenpijpen die meegeverfd worden met de huizen, die groot zijn en afwateren op de stoep. Of auto’s op de weg in allerlei staten van ontbinding. Ach, het is maar goed dat we nog niet alles ontwend zijn. Morgen hopen we namelijk nog een stukje onvervalst Oost-Europa tegen te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.