Blog 17-08-2016, 20.00: Polen

Zaterdag zijn we aangekomen in Polen. We hebben maar drie uur over de grensovergang gedaan – wat echt uitzonderlijk kort is. Zowel zaterdag als zondag hebben we verder niet veel uitgespookt.

Auschwitz

Maandag was de dag dat we naar Auschwitz zijn geweest. De beveiliging is enorm en de bewaking is streng. De gids die we hadden kwam wat gedesinteresseerd over en had waarschijnlijk net iets te veel ervaring. We hadden beiden een Verdun/Normandië-ervaring: het zag er te netjes uit om de gruwelen te laten inwerken. Daarnaast is 1,1 miljoen een te groot aantal om je nog te realiseren waar het over gaat. Met een groepsgenoot had ik het er nog over. Op een of andere manier was Auschwitz ook te ‘ingevuld’ om nu precies door te hebben wat zich had afgespeeld. Bij Birkenau hadden we dat minder. Dat kamp is grotendeels verwoest en daar kan je brein zelf het verhaal invullen en besef je meer wat daar gebeurd is. Daarnaast is er niets menselijks meer in Auschwitz. Er zijn veel monumenten en gebouwen, maar geen menselijkheid. Dat was Auschwitz ook, maar het kamp voelt niet eens wreed, vooral apathisch. Auschwitz was op zijn eigen manier goed om eens gezien te hebben, maar het is vooral absurd.

Krakau en de Tatra

Dinsdag en woensdag zijn we naar Krakau en het Tatragebergte geweest. Krakau is mooi en een aanrader voor mensen zoals de vader van de blogster. De stad is zo goed als ongeschonden door de roerige Poolse geschiedenis gekomen en de oudere gebouwen zijn ook ongesaneerd gebleven. Het Tatragebergte heeft zijn eigen schoonheid. De bergen en de bossen zijn mooi en de huizen op z’n Pools anders. De huisjes hebben hele steile daken, zodat de sneeuw eraf kan glijden in de winter. Het landschap is mooi en een goede afsluiter van Polen.

Vertrek

Morgen vertrekken we naar Berlijn. Polen voelde als thuiskomen met haar grote dubbelbaans (en overal belijnde!) snelwegen en Europese uitstraling. In Krakau is het goed leven, buiten dat het een mooie stad is zou je er als Pool niet weg willen. Het verschil tussen het platteland en de stad is hier gewoon heel groot en we vermoeden dan ook dat de Polen die wij kennen vooral mensen van het platteland zijn.

Tot snel weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.