Het aftellen is begonnen

Ja, zoals de titel al zegt, het aftellen is begonnen en de dag dat we vertrekken komt steeds dichterbij. Het internationaal rijbewijs is binnen, scripties zijn ingeleverd, de laatste rapportvergaderingen zullen in de komende dagen gehouden worden en dan is het afwachten. En koffers inpakken. Met zowel het afwachten als de koffers inpakken zijn we al een tijdje bezig. Voor degenen die in de afgelopen dagen niet bij ons thuis zijn geweest (zal toch de meerderheid zijn): we hebben een krat op een strategische plek in het midden van de woonkamer staan waar alle spullen in worden gelegd, gegooid, geworpen, neergevleid die we zeker weten moeten meenemen. De score tot nu toe: de wereldstekker (waarschijnlijk niet nodig, maar je weet maar nooit), biotex, wat dinars van de laatste keer dat de vrouwelijke helft van ons twee in Servië was en de tomtom. Vooral die laatste zal onontbeerlijk zijn…

Verder worden nog wat laatste voorbereidingen gedaan voor de Lada a.k.a Spoetnik. Bijvoorbeeld nieuwe uitlaatrubbers (dank je Wilco, voor het halen en ze op maat maken!) en een goede dashcam (zie dit Youtubefilmpje voor wat een dashcam doet*), maar ook – zeer belangrijk – nieuwe speakers. Tsja, je zal maar zo’n end moeten rijden zonder goede speakers. Dan is Moskou toch echt ver weg…

 

* Voor iedereen die nu zijn hart vasthoudt na dit filmpje. Dit is dus waarom bijna iedere Rus een dashcam heeft. Het voorkomt verzekeringsfraude en neemt indrukwekkende verkeerssituaties op. Het feit dat de filmpjes op het internet belanden, geeft aan dat de Russen dit soort dingen ook vrij uitzonderlijk vinden. Dat deze filmpjes bijna altijd uit Rusland komen heeft te maken met de spreiding van de dashcams. In het Oostblok is dit veel gebruikelijker dan in Nederland. De Russische wikipediapagina over dashcams is bijvoorbeeld veel uitgebreider dan de Engelse variant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.