Dashcam – Rusland

In de auto van Moskou naar de grens van Rusland met Oekraine bij Rylsk dan toch ook maar wat schrijven over de dashcam die we voor de zekerheid toch maar hebben aangeschaft. De wififunctie werkt zoals van een dashcam te verwachten slecht tot helemaal niet, maar het uitvoeren van de functie van een dashcam gaat wel bijzonder goed. 

Ondanks de rijstijl van veel Polen was Polen niet spannend. Litouwen was vooral saai, maar even wennen was het aan de afritten, die zijn vaak wat kort. Let dan ook op het dropzakje:

De wegen in Letland zijn beter of eigenlijk meer afgewerkt. Het rijden gaat er in ieder geval prima:

Parkeren in Riga daarentegen is wel spannend:

Nu rijden we dus door Rusland. In Sint Petersburg & Moskou was het druk, maar wel goed te doen. Er wordt wel eens wat getoeterd, maar over het algemeen gaat het er gemoedelijk aan toe en de horrorverhalen die de vele Russische dashcamvideo’s ons vertellen wijzen er meer op dat haast elke Rus een dashcam heeft (en er dus veel materiaal beschikbaar is), dan dat ze zo gevaarlijk rijden.

Opvallend is echter dat bijna alle vrachtwagens harder rijden dan 80, namelijk 95 tot 100, of wat we vanmorgen tegenkwamen, 110.

Iets anders dat opmerkelijk is zijn de grote hoeveelheden fitsers langs de weg. Na enig onderzoek (alle Russen rijden er veel te hard langs) blijkt dat je echter pas vanaf 20 kilometer te hard een waarschuwing of een bekeuring kunt krijgen. Eerder was dit vanaf 10 kilometer per uur, maar omdat de kosten dan waarschijnlijk hoger zijn dan de baten (een bekeuring voor 20-40 kilometer te hard is 500 roebel, wat omgerekend €7.5,- euro is) zal men dit hebben aangepast.

De wegen vallen niet tegen. Ja, er zitten gaten in de weg en ja, veel Russen halen elkaar heuvelopwaarts gewoon in, maar de Lada doorstaat het goed. We hebben wel al één van de banden moeten vervangen door overmatige slijtage (geen ZOAB hier), maar verder is er niets aan de hand. Wel valt het op dat 75% van de auto’s die hier rijden terreinwagens of (oude) Lada’s zijn. Soms is dat ook wel nodig, gezien sommige gaten een autoband diep zijn, maar zolang je goed blijft opletten kan je daar goed omheen sturen. Hoewel het ook wel eens kan gebeuren dat je om het ene gat heenstuurt en daardoor het andere inrijdt.

We hebben nu nog driehonderd kilometer te gaan tot aan de grens en zijn benieuwd wat we nog mee gaan maken/tegen gaan komen. Zo ook wat betreft het hotel waarin we gaan verblijven voor een luttele 18 euro (het duurste hotel dat we konden vinden).

Пока!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.