Pas op, overstekende elanden – Estland


Vandaag zijn we van Riga naar Sint-Petersburg gereden. En eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het een enerverende dag was. Vanaf Riga werd allereerst de weg nu echt Oost-Europees. Gelukkig horen de Baltische staten bij de EU, dus wordt overal de weg opgeknapt. #wegwerkzaamhedenopz’noosteuropees Enfin. In Estland kwamen we al gauw een ander fenomeen tegen. Het verkeersbord dat waarschuwt voor overstekende elanden (zie foto). We hebben de beste dieren niet gezien, maar het voegt toch een nieuw ‘spannend’ element toe aan de reis in een land dat nog leger is dan Litouwen. Dus na onze minisafari kwamen we bij De Grens met terecht een hoofdletter G. Mocht er iemand overwegen om de grensovergang bij Narva te nemen. Bel ons, we loodsen je er doorheen! Om de grens over te mogen, moet je reserveren. Hadden we gedaan. Er was alleen niet erbij vermeld dat de wachtruimte die verplicht was drie kilometer verderop zat. Eer dat we daar achter waren… Laten we het erop houden dat we nog op tijd waren. De grens zelf ging redelijk vlot en gesmeerd totdat de auto ingevoerd moest worden (- Is uw merk Lada? * Jups. – O.o). Het “probleem” was als volgt: Gerard reed, maar de auto staat op Tessa’s naam. U voelt ‘m vast al. Juist, de papierwinkel moest opnieuw ingevuld worden. In tweevoud. Ter plekke. Gelukkig vond ‘t gans wachtend volk achter ons vooral de Nederlandse Lada interessant. Een kleine drie uur later stonden we dan toch echt in Rusland op 168 kilometer van Sint-Petersburg. 

Autorijden is ‘apart’ in Rusland. Voor 9 euro hadden we een halve tank benzine, maar het gevolg is dat je de twee rijbanen gelijktijdig parallel met drie andere auto’s deelt, want Sint-Petersburg is druk. En groot. En ergens daar bevond zich ons hotel. De straat was zo gevonden en zelfs het nummer was geen probleem. Maar in het gebouw zat een ander hotel dat zeker wist dat wij niet bij hen gereserveerd hadden en nee, ze wisten ook waar het dan wel was. Uiteindelijk kregen we mensen van ons hotel te pakken. Wij blij dat Russisch een optie was om te communiceren. Lang verhaal kort, we zijn in ons ‘hotel’ aangekomen. Inderdaad tussen aanhalingstekens, want ons hotel bevindt zich in een kommunalka. Oftewel, we delen het gebouw met doorsnee Sint-Petersburgers. Mocht de Russisch vertaalmodus nog niet geactiveerd zijn, dan is ze in de afgelopen twee uur alsnog geforceerd opgestart. We zitten trouwens naast de Nevskiy Prospekt. Voor de beeldvorming: op het Russisch Monopolybord staat deze op de plek van de Kalverstraat van Amsterdam… Toplocatie dus šŸ™‚

O ja, hadden we al verteld dat we de dag begonnen met een alcoholcontrole? Een blaastest voor alle drie de weggebruikers van de A2 bij Riga om half acht ‘s morgens. We zijn geslaagd en mochten doorrijden naar de elandjes.

(Foto’s volgen wat later – als de wifi het toelaat)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.