Uitverkoop – Zhytomyr, Oekraïne

We zijn terug in Zhytomyr. Hier waren we vorig jaar ook en het is leuk om de dingen te herkennen van vorig jaar. Wat we alleen wel vergeten waren was de prijsverhouding. Alles is hier zo absurd goedkoop. De foto’s onderaan de blog zijn genomen in het restaurant bij ons hotel (waarvan we het trappenhuis hebben gefilmd om te laten zien hoe de rest van het hotel eruit ziet). Waarschijnlijk is dit een duur restaurant, gezien het tafellaken, de glazen, de manier van eten serveren. De prijs? Negen euro. Voor ons tweeën, inclusief toetje, drinken en twee mandjes brood.

Gisteren hebben we ook wat dingen geregeld als geld wisselen, wat boodschapjes en een simkaart. Ook hier weer het verschil in waarde. 10GB internet voor een maand: 50 hryvna, oftewel een hele euro en zevenenzestig centen. Anderhalve liter Coca Cola: 16,59 hryvna oftewel 55 cent. En dan hebben we onze spullen nog gehaald in een winkelcentrum, iets wat voor de doorsnee Oekraïner te duur is om te doen.

Een vriendin van ons vertelde dat de inflatie hier zo hard gaat dat je aan het begin van je contract voldoende loon hebt, maar dat na een half jaar het loon te laag is om ervan rond te kunnen komen. En dat is iets wat ons al was opgevallen bij het geld wisselen. Vorig jaar moesten we de prijzen door 25 delen (het jaar daarvoor was het delen door 15). Nu door 30. Ook de waarde van de Oekraïense munt daalt dus snel (ter vergelijking: de roebel schommelt nu al een paar jaar rond hetzelfde niveau 1 euro : 60-65 roebel). Het is voor ons leuk om allerlei luxe producten voor weinig geld te kunnen kopen, maar het voelt aan de andere kant ook ontzettend decadent.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.